A KLASSZIKUS: CHILI CON CARNE

2018.09.16

A chili con carne a spanyol "chile con carne" kifejezésből módosult, melynek pontos jelentése paprika hússal. Valószínű, hogy az aztékok és a maják is fogyasztottak valami hasonlót, ezért sokan mexikói ételnek tartják, de vitathatatlan, hogy Mexikóban szinte kizárólag a turistákra szakosodott éttermekben kapni. 

Főzik viszont cserébe a világ minden táján, globalizálódott világunk szinte minden nagyvárosában, az amerikai gyorséttermekben. 

Talán a leghelyesebb úgy fogalmazni, hogy a csili egy amerikai étel mexikói gyökerekkel.

HOZZÁVALÓK

A hozzávalók fajtáinak bemutatása előtt le kell szögeznünk, hogy a variációk száma végtelen. Van, ahol bab nélkül készül, sok helyen a kukorica tabu, eltérések lehetne a chilipaprika fajtájában, a hús típusában, a fűszerekben és darabolási metódusában... 

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 2 evőkanál étolaj
  • 450 g marhahús (darált)
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 350 ml sör (világos)
  • 1 kávéskanál római kömény (őrölt)
  • 1 teáskanál chili pehely
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 1 mokkáskanál koriander (őrölt)

  • bors (fekete, tört)
  • 240 g babkonzerv
  • 1 kávéskanál barna cukor
  • 60 ml kávé (erős főzet)
  • 15 g étcsokoládé (45-59%-os)

ELKÉSZÍTÉS

    1. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Apró kockákra vágjuk a paradicsom ot is és a hagymához adjuk.
    2. A darált marhahúst hozzáadjuk a hagymákhoz és paradicsom hoz majd kb 5-10 perc alatt átpirítjuk.
    3. Hozzákeverjük a sűrített paradicsom ot és felöntjük a sörrel. Sózzuk, borsozzuk és hozzászórjuk a mozsárban összezúzott fűszereket és a barnacukrot. Időként átkvergetve kb 90 percig főzzük, ügyelve a folyadékmennyiségre. Ennyi idő alatt besűrüsödik az alap, megpuhul a hús is. Ha nem lenne elég szaftos, vagy hamar elpárolog a leve, akkor nyugodtan pótoljátok még egy kevés sörrel vagy akár alaplével.
    4. A főzési idő vége felé hozzáadjuk a lecsepegtetett babkonzervet, a kávét és a csokoládét, majd még kb. 10 percig főzzük a chilis babot.
    5. Tejföllel, koriander vagy petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk az elkészült Chili con carne-t.
© 2018 Honey and Chili | Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el